P

Pattanás

Biológiai konfliktus:
bemocskoltság-konflikus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 43. és 48. oldal)
Ha valamilyen csúnya dolgot mondanak a kis lurkóra az osztálytársak, az arcon jelenik meg a pattanás. Ha a hátán vannak pattanások, akkor kibeszélték a háta mögött az osztálytársai és ez a tudomására jutott.

Pelenkakiütés

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus, függő gyógyulásban

Magyarázat:
(TT. 119. és 132. oldal)
A baba el akar választódni attól a személytől, aki pelenkázza, mert az egyik alkalommal kellemetlen volt neki. (Lásd: ekcéma)

Pfeiffer-féle mirigyláz

Biológiai konfliktus:
enyhe önleértékelés, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 64. és 76. oldal)
Ha a gyermek úgy érezte “nem vagyok elég jó”, majd helyreáll az önértékelése. Egy kisfiú a kistestvérét kísérte le a kétszintes házukban a lépcsőn, amikor hirtelen kicsúszott a kezéből a kistestvérének a keze, aki legurult a lépcsőről. Úgy érezte nem volt elég ügyes és miatta sérült meg a testvére. Ettől a naptól kezdve soha egyetlen egyszer sem kísérte le többször a tesóját. Amikor a család új házba költözött, ahol nem volt lépcső, súlyos tünetei lettek, mert hosszú idő után oldódott meg a konfliktusa. Realizálta,, hogy soha többé nem kerülhet hasonló helyzetbe.

Pollenallergia

Biológiai konfliktus:
pollen sín, bármilyen konfliktustartalommal

Magyarázat:
Lásd: allergia, sín: pollenek a levegőben. Egy kissrác vidéken játszott a mezőn a barátaival, amikor megtudta, hogy meghalt az édesanyja. Ekkor az agy pillanatfelvételt készít és többek közt rögzítette a pollenkoncentrációt is a levegőben. Ezek után a pollenek minden évben allergiás tüneteket hoztak mindaddig, míg nem tudatosította a kiváltó okot.

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Parlagfű-allergia