M

Mandulagyulladás

Biológiai konfliktus:
falat-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 18. és 31. oldal)
Egy kisfiú nagyon rossz evő volt, és az oviban erőltették az evést. Nem mert szólni, hogy nem tud már enni. Végül kivették a manduláját, mert az anyuka nem értette a Germán Gyógytudományt. Pedig csak az étkezési szokásokat kellett volna megváltoztatni mind otthon, mind az oviban.

Migrén

Biológiai konfliktus:
frontális-félelem és/vagy tehetetlenség-konfliktus, epikrízis

Magyarázat:
(TT. 112. és 125. oldal)
Egy kislány összepiszkolta az új kabátját játék közben és emiatt nem mert hazamenni. Megvárta míg sötét lesz, bízva abban, hogy így az édesanyja nem fogja látni a piszkos kabátot. Amikor hazaért az anyukája dühében, amiért késett, mindenféle kérdés nélkül nekirontott és csúnyán megverte. Az anya volt a szemből érkező veszély, aki elől nem tudott kitérni. Egész gyerekkorában migrénnel küzdött, míg fel nem térképezte a Germán Gyógytudomány segítségével a lelki okot.

Mononucleosis

Biológiai konfliktus:
enyhe önleértékelés, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 64. és 76. oldal)
Lásd: Pfeiffer-féle mirigyláz

Mukoviszcidózis

Biológiai konfliktus:
falat-konfliktus, félünk, hogy megfulladunk, függő gyógyulásban

Magyarázat:
(TT. 20. oldal)
Ha pl. a baba az anyaméhben nem kap levegőt, mert nyakára tekeredik a köldökzsinór. Majd folyamatosan kiújul a félelme, hogy nem fog levegőhöz jutni, mert az anyukája majdhogynem még az arcát is bebugyolálja és betakargatja esténként, nehogy megfázzon. Minden este úgy érzi, hogy nincs elég levegő. Ha az anyuka megismeri az okot és vigyáz, hogy ne újuljon ki a konfliktus, akkor elmúlnak a tünetek.

Mumpsz

Biológiai konfliktus:
“valamit nem akarunk vagy nem szabad megenni” konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 124. és 137. oldal)
Pl. ha a gyerek rossz evő és az anyuka erőlteti az evést, vagy elzárja tőle az édességet és csak ritkán kaphat belőle. Akkor jönnek a tünetek, amikor már megnyugszik a lelke és már nem kell megenni a tökfőzeléket vagy ehet a kedvenc édességéből annyit és akkor amikor akar.