K

Kancsalság

Biológiai konfliktus:
lét-konfliktus (kifelé kancsalítás), motoros-konfliktus (befelé kancsalítás)

Magyarázat:
(TT. 9-10. /139. és 144. oldal)
Befelé kancsalítás példák: egy gyerek nem olvasott szépen, emiatt kötelezték rá, hogy minden este egy órát hangosan olvasnia kell. Rá sem akart nézni a könyvre. Vagy pl. eltűnik váratlanul az anyuka és a gyerek keresi a szemével. Hol van az anyukám?

Kanyaró

Biológiai konfliktus:
Száj- vagy orrmelléküregek konfliktusa, bűz-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 123. és 135- 136. oldal)
“Nekem itt valami bűzlik”, nagyon nem tetszik ez a helyzet.

Kéz-, láb-, szájbetegség

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus, megoldást követő fázisban, és a szájnyálkahártya-laphám is érintett

Magyarázat:
(TT. 119. és 132/123 és 136. oldal)
Egy kisfiút elvitt az anyukája a nagymamájához vidékre. A kissrác nagyon szerette volna, ha az anyukája vele marad,. Később azonban rájött, hogy milyen jó a nagyinál a kertben kergetni a tyúkokat. Már mielőtt az anyuka ment volna érte, jöttek a tünetek, hiszen jól érezte magát, és megoldotta az anyától való elválasztás-konfliktusát. Egy kicsit felerősödtek a tünetek, mikor az anyukája hazavitte, aztán viszonylag gyorsan meg is gyógyult. Kiütések a tenyéren és a talpon: anya! fogd meg a kezem, ne menj el, maradj itt velem! A szájnyálkahártya akkor érintett lehet, ha pl. még szoptatja az anyukája, tehát az elválasztást a kicsi oda is asszociálhatja.

Kiütés

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 119. és 132. oldal)
Egy totyogós korban lévő kicsinek csúnya kiütései voltak a hónalján. Később kiderült, hogy a nagymama elég gyakran, durván, a hónaljánál ragadta meg, hogy a labilis járása miatt ne essen el. A kiütések érkezése krónikussá vált, mert a nagymama volt a sín, akinek a jelenléte mindig aktiválta a konfliktust. Akkor tűntek el végleg a kiütések, amikor már nagyobb lett és realizálta, hogy ilyen nem történhet újra.

Korpásodás

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 120 és 132. oldal)
Meghal a nagymama és hiányzik. Már nem simogatja a kisunokája fejét.

Koszmó

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus a fejre asszociálva, függő gyógyulásban

Magyarázat:
(TT. 120 és 132. oldal)
A kisbabáknál nagyon gyakori a téli időszakban, mert nem szeretik, amikor az anyukájuk rájuk adja a sapkát. Nem a sapkától akar elválasztódni a kicsi, hanem az anyutól, aki öltözteti. Kérlek ne csináld! Ez az érzés folyamatosan kiújul a rendszeres öltöztetés miatt, ezért több ideig tarthatnak a tünetek.

Köhögés

Biológiai konfliktus:
leggyakoribb ok: rémület/félelem-konfliktus és/vagy birtokféltés-konfliktus, megoldást követő fázisban és epikrízis

Magyarázat:
(TT. 112. oldal)
Az első köhögéses tünetek gyakoriak a bölcsibe szoktatás ideje alatt begyűjött konfliktusok miatt. Amikor jön a hétvége és végre nem kell menni bölcsibe, jönnek a tünetek, pl. csúnya, kínzó hörghurut jellemzően a kisfiúknál és a balkezes kislányoknál..

Könnymirigy-gyulladás

Biológiai konfliktus:
falat-konfliktus, megoldást követő fázisban, vagy azt akarjuk, hogy lássanak minket vagy éppen, hogy nem akarjuk láttatni magunkat

Magyarázat:
(TT. 17 és 32./124 és 137. oldal)
Nem láthatta a dolgot, mert nem vette észre időben, vagy nem figyelt eléggé, vagy valamit nem szeretett volna látni, nem tudott gyorsan megszabadulni attól, amit látott.

Körömrágás

Biológiai konfliktus:
harapás-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
A gyerek így vezeti le, ha harapás-konfliktusa van. (pl. bele akar harapni a tanító nénibe vagy a tesójába)

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Herpesz és körömrágás

Köszvény

Biológiai konfliktus:
önleértékelés-konfliktus, megoldást követő fázisban és lét-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 14. és 24./60-63. és 72-75 oldal)
Ha a gyermeknek helyreáll az önértékelése, pl. a sportban már újra jól teljesít, de emellett egyedül érzi magát, tehát van egy aktív lét konfliktusa.

Kötőhártya-gyulladás

Biológiai konfliktus:
enyhe vizuális elválasztás-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 120 és 133. oldal)
A gyerek elveszíti szem elől az anyukáját, mert otthagyja az oviban. Hétvégén jönnek a tünetek. Egy tinédzsernek a legjobb barátnőjét hirtelen átíratják egy másik iskolába. Majd újra találkoznak és mivel újra láthatja barátnőjét, kötőhártya-gyulladása lesz.

Kövérség

Biológiai konfliktus:
menekültség-konfliktus, magárahagyatottság-konfliktus, lét-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 14. és 24. oldal)
Lásd: elhízás

Középfülgyulladás

Biológiai konfliktus:
“hallás” falat-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 16-17 / 32-33. oldal)
Valamit szeretne a gyerek hallani (jobb fül), vagy éppen nem szeretne (bal fül). Tehát a jó információt szeretné hallani, a rossztól pedig szeretne megszabadulni. Most végre megdicsérte az ovónéni, akinek eddig egyetlen kedves szava nem volt hozzá, vagy azt mondta az anyu, hogy kimegyünk a játszira, amit a múltkor nem engedett (jobb fül). Végre nem veszekszenek a szüleim, amit nem akartam hallani, nem veszem meg a nutellát, mert az túl drága, ezt sem akarja hallani (bal fül). Gyakran mindkét fül reagál, pl. a nutellás esetben, ha végre megkapja a nutellát (jobb fül is begyullad) és nem hallja már, tehát megszabadult a nem kívánt hallás információtól, hogy “nem veszem meg a nutellát mert túl drága” (bal fül is begyullad).

Krupp

Biológiai konfliktus:
rémület/félelem-konfliktus és/vagy birtokféltés-konfliktus, epikrízis

Magyarázat:
(TT. 125-126. oldal)
Pl. ha egy kislány nagyon megijed, mert lát valamilyen ijesztő dolgot a TV-ben. Ha később túlteszi magát ezen, lehet kruppja. Ha egy kisfiú biológiailag bal kezes és nem akarja, hogy az anyukája otthagyja őt a nagymamánál (a kisfiú birtoka az anyukája), “Anya, anya ne menj el!” Jön érte pár nap múlva az anyukája és kruppja lehet, ha érintettek az izmok is. (Nincs baj a nagymamákkal, sőt!, de az anyu a kicsiknél az első években olyan, mint a levegővétel. Alapvető fontosságú, hogy az anya ott legyen.)