G

Gégegyulladás

Biológiai konfliktus:
rémület/félelem-konfliktus és/vagy birtokféltés-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 125. oldal)
Egy srác kerékpárral egy kisebb balesetet szenvedett és nagyon megijedt, megrémült ebben a helyzetben. (Valószínűsíthetően volt már előtte egy másik birtokkonfliktusa). Később amikor átszerelte a biciklit és ezáltal tudatosította, hogy így biztonságosabbá téve már nem történhet meg mégegyszer hasonló baleset, gégegyulladása lett.

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Itt járt a Mikulás

Gerincferdülés

Biológiai konfliktus:
önleértékelés-, vagy motoros-konfliktus

Magyarázat:
(TT. 60-63., 72-75/139. és 144. oldal)
Ha egy gyerek úgy érzi, hogy “nem érek semmit”, pl. az osztálytársához képest, mert őt sokkal okosabbnak, ügyesebbnek gondolja. Ez egy központi önleértékelés. Ha úgy érzi nem tud valamilyen helyzet elől kitérni, pl. mindig olyan szakkörre kell járnia, amit nem akar. Itt motoros, tehát izomérintett konfliktusról van szó, ebben az esetben a konfliktus megoldásával és tornával javítható, kiegyenesedhet a gerinc.

Gluténérzékenység

Biológiai konfliktus:
glutén sín, gyakori ok: falat-konfliktus, megemészthetetlen bosszúság éhenhalás aspektussal

Magyarázat:
(TT. 22. és 26. oldal)
Lásd. allergia és lisztérzékenység. Egy gyerek elszenved egy falat-konfliktust az oviban ebéd közben, mert a legjobb falatokat megeszik előle és neki már csak kevés jut a kedvencéből. Az agy rögzíti az akkor szájában ízlelt ételt és ha az glutént tartalmaz, később ilyen ételek fogyasztása után kellemetlen tünetei lesznek.

Gyermekbénulás

Biológiai konfliktus:
motoros-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 139. és 144. oldal)
A gyereket sírni hagyják a kiságyban este és ő azt éli meg, hogy nem tud elmenekülni, mert nem tud kimászni a rácsos ágyból. Ha a szülők rájönnek a lelki okra és megmutatják hogyan lehet kiszedni a rácsot a kiságyból és ki-be mászni, ezt a gyerek realizálja és ezzel azonnal meg tudja oldani a konfliktusát, hiszen bármikor kimászhat egyedül is.

Gyomorrontás (rosszullét, hányás)

Biológiai konfliktus:
falat-konfliktus, megoldást követő fázisban, vagy birtokbosszankodás és/vagy identitás-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban és epikrízis

Magyarázat:
(TT. 21. és 116. oldal)
Egy kisfiú, féltékeny lesz az anyukájára, amikor vendégségbe mennek, mert az anyukája babázik ahelyett, hogy folyamatosan ráfigyelne. Otthon éjjel hány. Persze azt hiszik, hogy a vendégségben fogyasztott étel miatt.

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Az anyukám az enyém