E

Égési sérülés

Biológiai konfliktus:
Balesetnél nem szükséges konfliktust keresni, mert a baleset nem tárgyköre a Germán Gyógytudománynak. Sürgősségi ellátásra van szükség.

Ekcéma

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 119. és 132. oldal)
Az elválasztás egy élőlénnyel lehet kapcsolatos, tárggyal nem. Ha a belső oldalakon jelennek meg a tünetek: nem akarok elszakadni valakitől, ha a külső oldalak érintettek: szeretnék elszakadni. A gyerekeknél ez leggyakrabban az anyukától való elszakadás, ezért gyakoribb a tünet a belső oldalakon vagy a csecsemőknél a kézen és az arcon, ahol a leggyakoribbak az érintések.

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Újévi ekcéma

Elhízás

Biológiai konfliktus:
leggyakoribb ok a gyerekeknél: lét-, menekültség-, magárahagyatottság-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 14. és 24. oldal)
A gyerek úgy érzi, hogy egyedül van. “Anyátlanul, apátlanul magamra hagytak” vagy pl. kiközösítik az osztályban, vagy egy hirtelen költözés miatt kirántják a megszokott környezetéből. Ez a vízvisszatartás a leggyakoribb oka az elhízásnak a gyerekeknél.

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Elhízás gyermekkorban

Epilepszia

Biológiai konfliktus:
motoros-konfliktus, epikrízis

Magyarázat:
(TT. 139 és 144. oldal)
A gyerekre testnevelés órán rádobják a nagy birkózó szőnyeget és viccből az osztálytársai azon ugrálnak. Úgy érzi nem tud elmenekülni. Majd amikor már otthon van, görcsöl. Ha az iskolában testnevelés órákon kiújul a konfliktusa, akkor ciklikusan epilepsziás rohama lehet.