A

Afta

Biológiai konfliktus:
falat-konfliktus, megoldást követő fázisban, vagy “valamit ki akarok köpni”, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 18. és 30./123. és 136. oldal)
Egy gyerek diót lopott a szomszédtól, aki észrevette és leleplezte, az anyukája pedig jól megverte miatta. Minden esetben, amikor diót evett – mivel emlékezett rá a szervezete, hogy emiatt már egyszer bajba került – aftái lettek. Vigyázz köpd ki, mert baj lesz! Így működnek az allergiák.

Ágybavizelés

Biológiai konfliktus:
saját birtokhatárainkat nem tudjuk kijelölni, konfliktus-aktív fázisban vagy motoros-konfliktus, epikrízis

Magyarázat:
(TT. 60. és 71./139. és 144. oldal)
Tipikus ok, ha a gyerek fél, mert külön szobában helyezik el vagy még rosszabb helyzetben pl. nevelőotthonba adják. Nincs ott sem anyu, sem apu (nem tudja kijelölni sem anyut, sem aput.) Másik ok lehet, hogy a gyermeknek álmában epilepsziás rohama van. Akkor is bepisilhet, mert a krízis idején nyílik a záróizom. Ilyenkor motoros-konfliktust kell keresni. Esetleg segíthet, ha megkérdezzük mit álmodik ilyenkor a kicsi, mert újra álmodhatja a konfliktusát és emiatt jönnek a rohamok.

Ajakherpesz

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 119. és 132. oldal)
Akár “csók elválasztás”-nak is hívhatjuk, mert a szájunkra asszociáljuk az elválasztást. Kicsik voltak a ma már nagyobb gyerekeim és egy teljes napot nélkülük kellett töltenem. Ilyen abban az időszakban még előtte nem fordult elő. A számra asszociáltam az elválasztást velük kapcsolatosan a búcsúpuszinál. “Úristen, egy napig nem puszilhatom meg őket”. Amikor este hazaértem és természetesen kaptam puszit is, az anya-gyermek oldalon lett egy csúnya herpesz a számon.

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Herpesz és körömrágás

Akne

Biológiai konfliktus:
bemocskoltság-konfliktus, függő gyógyulásban

Magyarázat:
(TT. 43. és 48. oldal)
Lásd: pattanás. A tinédzsereknél jellemző, hogy a saját tükörképük miatt lesz egyre több pattanásuk, mert eltorzítva érzik magukat. Ebben a korszakban rengeteget tollászkodnak a tükör előtt. Le kell takarni a tükröt, hogy ne konfrontálódjanak a saját tükörképükkel, így napról-napra szebb lesz a bőrük.

Allergia

Biológiai konfliktus:
sínek, bármilyen konfliktustartalommal

Magyarázat:
Azt kell vizsgálni, hogy milyen tünetei vannak a gyermeknek és mikor volt az első allergiás reakciója. Ha pl. kiütéssel reagál az allergénre, akkor elválasztás-konfliktusról van szó (lsd. ekcéma). Ha hasmenése lesz, akkor falat-konfliktust kell keresni, mert egyszer emészthetetlen bosszankodást élt át (lásd: hasmenés), miközben az allergént fogyasztotta. Emiatt később is tünetekkel reagál, ha az allergénnel találkozik. Ez a szervezet védelmi rendszere: vigyázz egyszer már bajba kerültél pl. amikor ilyen napsütés és meleg volt (lásd: napallergia).

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Parlagfű allergia

Árpa

Biológiai konfliktus:
támadás-, bemocskoltság-konfliktus, megoldást követő fázisban

Magyarázat:
(TT. 43. és 48. oldal)
Tulajdonképpen ez a “szem pattanása”. Nyomatékosan azt mondod a gyermekednek miközben éppen megdorgálod, hogy “kérlek nézz a szemembe, amikor hozzád beszélek”. Hoppá az anya-gyermek oldalon keletkezhet egy árpa, ha emiatt konfliktust él meg.

A témával kapcsolatban további részleteket az alábbi esettörténetben olvashatsz: Árpa a bal szemen

Arcüreggyulladás

Biológiai konfliktus:
bűz-konfliktus, megoldást követő fázisban és lét-, menekültség-, magárahagyatottság-konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 123. és 136. oldal)
Lásd: orrmelléküreg-gyulladás. Ha emellett van a gyerkőcnek egy aktív lét-konfliktusa (pl. nagyon egyedül érzi magát), akkor arcüreggyulladást diagnosztizálhatnak.

Asztma

Biológiai konfliktus:
rémület/félelem-konfliktus és/vagy birtokféltés-konfliktus epikrízis

Magyarázat:
(TT. 112. és 125. oldal/139. és 144. oldal)
A kisbaba önfeledten játszik a kiságyban hanyatt fekve, amikor hirtelen ráugrik a macska és ettől nagyon megijed. Később még lesz egy másik birtokkal kapcsolatos konfliktusa, ami miatt később a macskaszőrre asztmával reagál. Lásd: allergia.

Atópiás dermatitisz

Biológiai konfliktus:
elválasztás-konfliktus, függő gyógyulásban vagy policiklikus lefolyással

Magyarázat:
(TT. 119. és 132. oldal)

Lásd: ekcéma. Egyik éjszakára rábízza az anyuka a csecsemőt a nagymamára. Másnap amikor újra összebújnak gyulladt, égő, viszkető lesz a bőre a kicsinek jellemzően a belső oldalakon (has, hajlatok). Lehetnek tünetek a nyakán, kezén, arcán is, ahol az anyukája a legtöbbször hozzáér, puszilgatja. Ahogy legközelebb kiteszi az anyuka a lábát otthonról kiújul a konfliktus, emiatt időszakonként jelentkezik a bőrelváltozás.

Autizmus

Biológiai konfliktus:
birtokféltés-konfliktus és/vagy rémület/félelem, konfliktus-aktív fázisban és birtokbosszankodás- és/vagy identitás- konfliktus, konfliktus-aktív fázisban

Magyarázat:
(TT. 104. oldal)
Nagyon gyakori diagnózis mostanában. A sínek feltérképezésével, zeneterápiával és egy nagy kutyával, akire a gyerek felnézhet nagyon hatékonyan lehet segíteni és fejleszteni a gyerekeket.