Kéz-, láb-, szájbetegség

kézlábszáj_kicsiHallottatok már a bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban terjedő, viszonylag új keletű fertőző, vírusos megbetegedésről?

Helye van a Gyermekgyógyír oldalon, mert gyakorta diagnosztizált manapság a kéz-, láb-, szájbetegség, és mivel több esetet is meséltetek nekem már erről a tanfolyamokon, így szeretném ezeket a tapasztalásokat is megosztani. Az elnevezés nagyon kreatív, hiszen a tünetek elhelyezkedésére utal. 😊

A kicsik általában lázasak lesznek, és kiütések jelennek meg a tenyéren, talpon, lábon, karon, lábszáron. Méghozzá kis hólyagocskák formájában. Ezek mellett a szájban is előjöhetnek vörös foltok, hólyagok.

A bőrön a kiütések fájdalmasak és ez a kicsiket nagyon megviseli. Könnyen rájöhet aki biológiailag gondolkodik, hogy elválasztás-konfliktusról van szó, hiszen szépen látszik a tüneteken, hogy a bőrfelhám rétege érintett, és a szájnyálkahártya laphámrétege.

Egy kisfiú anyukája arról mesélt nekem, hogy amikor a kétéves kisfiát először vitte vidékre a nagymamához több napra ilyen tünetei voltak.

Amikor megérkeztek a nagyihoz és a kicsi realizálta, hogy az anyukája ott fogja hagyni, elszenvedett egy elválasztás-konfliktust, az „anya, anya, ne menj el!” volt az érzettartalom. Nem lehetett más, hiszen erre utaltak a későbbi tünetei.

A kisrác nagyon szereti a nagymamáját is, így gyorsan megszokta a „vidéki életet” az anyukája nélkül. Imádta a kertben kergetni a tyúkokat, sok-sok időt volt a szabadban, így gyorsan feldolgozta a lelkecskéje a fájdalmas elszakadást az anyukájától. Megoldotta a konfliktusát, még mielőtt az anyuja érte ment volna. Belázasodott és jöttek a kiütések a tenyerén és a talpán is. Ekkor beszéltünk telefonon az anyukával, akinek csak egy kis megerősítésre volt szüksége, hiszen egyértelmű volt az Értelmes Biológiai Különprogram lefolyásának függvénye.

A tenyér és a talp is belső oldalnak számít a testünkön, mely testfelületeken megjelenő kiütések arra utalnak egy elválasztás-konfliktusnál, hogy a konfliktus elszenvedője azt érzi „szeretném, hogy velem legyél”. A talpon megjelenő kiütések kifejezetten azt jelzik, hogy „ne menj el, maradj itt velem”. Természetesen az anyukával kapcsolatos volt az elválasztás. A kicsi gyerekeknél ez nagyon gyakori, erről többször írtam már és nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a gyerekeknél a kiskorban átélt konfliktusok legnagyobb százalékának az oka, az édesanyjuktól való elszakadás. Amikor a kicsik azt szeretnék, hogy az anyukájuk átölelje őket, akkor a belső oldalak lesznek érintettek. Ha például a kicsit még szoptatja is az anyukája, akkor a szájnyálkahártya is könnyen érintett lehet. Ebben az esetben erről nem volt szó, és nem is voltak a szájüregben elválasztásra utaló jelek.

Amikor az anyuka megérkezett a gyerkőcért, hogy hazavigye a mamitól természetesen még jobban felerősödtek a fájdalmas bőrtünetek, de ezt már előre lehetett diagnosztizálni, így ez nem volt számukra ijesztő. Hazaérkezésük után amikor már együtt volt a család, viszonylag gyorsan regenerálódott a kisfiú.

De nem csak a kicsik között, hanem még a felnőtteket is érintheti ez az „alattomos” kór, ahogyan azt a szaklapok publikálják.

Dóra, aki részt vett a legutóbbi tanfolyamon egy családi történetet osztott meg velem. Örök hála érte, hogy megoszthatom a tapasztalatát.

“Egy banknál dolgozom és a munkámban gyakori, hogy pár napra távol kell lennem a családomtól. Az egyik héten hétfőn és kedden országos fiókvezetői értekezleten kellett részt vennem, emiatt ott is kellett aludnom és csak szerdán este mentem haza először a munkából a héten. Az a hét nagyon sűrű volt, mert csütörtök-pénteken pedig „off-site-unk” volt szintén „ott alvós” program, Balatonfüreden.

Előzményként fontos leírnom, hogy amikor a gyerekek kicsik voltak sokszor voltam távol hasonlóan munkaügyben, off-site-ok, trainingek miatt akár 2-3 napra is.

Olyankor apa próbálta menedzselni a fiúkat, ahogy most is, és bizonyára hiányoztam nekik. Akkoriban átélhettek többször is elválasztás-konfliktust a fiúk, csak akkor még nem ismertem a Germán Gyógytudományt.

Most amikor elhagytam a családi fészket, a körülmények ismétlődtek, sínként előjöhettek a régi emlékek. Először az egyik, majd a másik kamasz fiam is (15 és 17 évesek) száj-, kéz-, és lábbetegséget kaptak, azaz kamaszként „elkaptak” egy óvodás korban jellemző betegséget. Az egyikük tünetei akkor kezdődtek, amikor szerda este otthon töltöttem az éjszakát. Amikor újra távol voltam a hét végéhez közeledve csütörtökön a férjem rám telefonált, hogy mindkét gyerek lázas. Ideges volt a hangja. Úgy gondolom ez a telefonbeszélgetés okozhatta az én elválasztás-konfliktusom. “Miért nem vagyok ilyenkor otthon velük?!”

Később a tanfolyamon összeállt a kép, hogy a szájnyálkahártya azért lehetett érintett, mert ezekben az esetekben, amikor nem vagyok otthon, a családi étkezések sem a megszokott módon zajlanak, és valószínűleg ezért asszociálták a gyerekek a szájukra, nyelvükre, a szájpadlásra is az elválasztást.

Amikor hazaértem én is „elkaptam a betegséget”, azaz hát ezt már az ismereteim alapján könnyen beazonosítottam, hogy ez a telefonbeszélgetés által elszenvedett elválasztás- konfliktus megoldása volt, egyáltalán nincs szó fertőzésről. Nekem egyébként is már jobban hiányoznak ilyenkor a fiúk, mint én nekik, mert ők már kamaszok, hamarosan kirepülnek otthonról. Ezért is következtettem arra, hogy most a sínek léphettek működésbe, nem pedig én hiányoztam nekik ennyire. “

Nagyon szeretem olvasni a beszámolókat, hogy még a fertőzéselmélet is darabjaira hullik, nem csak a kőbe vésett negyedik biológiai természettörvény alapján, hanem az élet adta történetek által is.

Tehát, ha kéz-, láb, szájbetegség diagnózist kaptok, ahogy más tünet esetén is, nézzetek csak rá először mindig a lélekre, hiszen, ahogy több géniusz is megfogalmazta már

„A lelket kell gyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek”