Újévi ekcéma

február_kicsiAz idén eddig csendben voltam. Néha jó a csend. Persze a belső késztetés miatt ideje újra írnom.

Ebben az évben ez lesz az első Germános tapasztalati jegyzetem és mielőtt belevágok a megírásába, szeretnék minden anyukának, apukának, kis- és nagycsaládban élőnek és mindenkinek aki érdeklődik a Germán Gyógytudomány iránt, egy boldog, tapasztalatokban és felismerésekben gazdag 2018-as évet kívánni!

Egy könnyed, rövid esettörténettel indítom a Gyermekgyógyír ezen évadát és előtte egy szívmelengető történetet szeretnék veletek megosztani.

Egy anyukának már akkor minden napja be van aranyozva, ha a gyermekeivel töltheti ideje nagy részét. Nem még akkor, ha hasonló örömteli történések sokasodnak az együtt töltött idő alatt.

A múlt héten egy nagyon kedves barátnőmnek születésnapja volt. Ő egy igazi melegszívű, gondos anyuka, aki öt gyermeket nevel olyan türelemmel és szeretettel, hogy ha csak rájuk gondolok is elönti a szeretet a szívem tájékát. Amikor felköszöntöttem őt, a következőt mesélte:

Négy éves kisfia megneszelte, hogy másnap születésnapja lesz. Miután a kicsi fiúnak volt egy 10 forintosa és két 5 forintosa, rájött, hogy ő ebből bizony a Sparban tud venni egy kiflit ajándékba az anyukájának. Megkérte a bátyját, hogy vigye el őt az üzletbe. A nagytestvér boldogan teljesítette a kérést. A boltban a kifli már elfogyott, sajnos „csak” egy zsemlét tudott vásárolni az ő szeretett anyukájának. Aznap alig bírta ki, hogy ne adja oda azonnal az ajándékát, de még várni kellett egy teljes éjszakát a szülinapig. Reggel olyan korán felkelt, amilyen korán talán még sosem és az ajándékzsemlével ébresztette születésnapos édesanyját.

A barátnőm azt mondta, hogy ő már ezzel a tiszta szeretettel adott kis ajándékkal mindent megkapott a születésnapjára, amit csak lehetett.

Azt hiszem, nemcsak a különleges napokra esik egy ilyen ajándék egy családban, hanem minden napban észrevehetjük ezeket a szeretetmorzsákat. Ha belekapaszkodunk ezekbe az örömpillanatokba, az év minden napját boldoggá tehetik. Ebben az évben kívánok nektek rengeteg ilyen boldog, szeretettel teli pillanatot!

De nézzük akkor, hogyan is indult egy szép nagy ekcémás folttal ez az évünk!

A legkisebb másfél éves kicsikémnek égő vörös lett a bőre a térde tájékán egy esti fürdetés után. Hopszla, ez ekcéma! Ebben biztos voltam, hiszen ismerem ezt a tünetet. Készítettem is róla képet.

Mi lehet az oka egy ilyen csúnya és kellemetlen, viszketéssel járó bőrgyulladásnak egy kicsi babánál? Ez a tünet rendkívül gyakori a kicsik körében.

Már amikor ránéztem erre a foltra, egészen biztosan tudtam a pontos okát és mosolyogtam az egészen. Micsoda ajándék ez az érzés, ami Hamer doktor ajándéka nekünk! Olyan jó, hogy ilyenkor nem kell rohannom a bőrgyógyászatra vagy a gyermekorvoshoz. Idő, energia spórolás és nem kicsit pénztárcakímélő is az összefüggések ismerete. Hiszen minek is rohannék segítségért, amikor a bőrgyógyászaton a legtöbb esetben a gyógyulást gyógyítják!? Ez egy kicsit bizarr.

Akkor nézzük, mi ez!? Amikor a bőr felső rétege a felhám gyulladt, viszket, égő és vörös, látszólag beteg a bőr. Pedig nem! Ilyenkor egy elválasztás-konfliktusnak kell lenni megoldásban, tehát éppen regenerálódik a bőrfelület!

Az én másfél évesem egy kis örökmozgó. Milyen is lenne ebben a korban? Ez szuper dolog, de nem akkor amikor pelenkázni kell! Ugyanis nem marad egy helyben egy percre sem. Emiatt a sima snassz pelenkákat már meg sem próbálom ráadni napközben. Beszereztem „bugyipelenkát” aminek felvételéhez szinte meg sem kell állni a kis lurkónak. Na jó, ez így nem igaz. Meg kell állni kb. 15 mp-re. Ez a pillanatnyi idő épp elég, egy biológiai konfliktus elszenvedéséhez. Ami akár egy elválasztás-konfliktus is lehet, ahogyan ez ebben az esetben történt.

Lehetne következtetni az ekcéma helye alapján arra, hogy kivel kapcsolatos az elválasztás, az anyukával vagy valaki mással, illetve azt is meghatározhatná a hely, hogy akarja a kicsi az érintést vagy nem. Ez attól függ, hogy a belső oldalakon vagy a külső részeken jelenik meg a bőrelváltozás. Itt azonban másról volt szó.

Az ekcéma foltok pontosan a kezem lenyomatát tükrözik a kicsi lábán. Ezért mosolyogtam, amikor megláttam a gyulladt bőrfelületet! Pontosan azon a részen szoktam megragadni a bal lábacskáját és így próbálom ott tartani arra a kis időre őt, míg felaplikálom a „szerelést”. Nem kicsit szokott sikítani vagy sírni is ilyenkor, hogy ellenzését kimutassa. Ez már jelzésértékű, hogy vigyázz, konfliktív szituáció! Néha hagyom is ilyenkor kimenekülni a kezeim közül. Nem csak a sírás miatt, hanem, mert imádok a meztelen talpának csattogását hallgatva elmerülni huncut mosolyában, amit rendszerint odadob, amint sikerül a szabadulás.

Persze nem mindig vagyok ilyen szuper harmonikus anyukaként belemerülve a nagyvilágba… főképp akkor nem, ha éppen időre kell mennünk valahová és előtte kell végeznem a műveletet és éppen kergetőznöm kell a kicsivel. Ilyenkor jön a határozott szokásos fogás a bal lábon, konfliktus kiújulása, ennek jelzése a fülsüketítő visítás, majd a konfliktus-aktivitás gyors megoldása a pelus felhúzása után és az utána dobott mosoly már a lélek megkönnyebbülésének a jele.

Ezt kontakt-ekcémának nevezik. Ahol a bőrkontaktus van, azaz ahol hozzáér a kezem a kis lábához oda asszociálta a DHS pillanatában az „elválasztódást”.

„Anya engedj el! Nem akarom, hogy hozzám érj!” Valami ilyesmi futhatott át abban a pillanatban a kis totyogósom agyán.

Miután a pelenkázás műveletét napi többször kell elvégeznem, ezért ezzel a teendőnkkel sínen vagyunk. Mit jelent ez? Azt, hogy sajnos nem tud meggyógyulni teljesen a bőrfelület, mert minden pelenkázás alkalmával kiújul az elválasztás-konfliktus. „Anya hagyj békén!” A megoldási fázisnak a gyulladt, égő bőrfelület a tünete, mely gyógyulás sosem tud kifutni véglegesen, mert mindig jön az újabb pelenkacsere. A pelusozáskor, száraz érzéketlen a bőr felső rétege. Kezdünk egy „jó” kis függő gyógyulásba kerülni ezzel az Értelmes Biológiai Különprogrammal, mert már kezd beletörődni a kicsi lány a pelenkázási műveletbe, de a gyógyulási fázis mindig megszakad a  peluscsere által.

Mi a megoldás? Hát nem a bőrgyógyászat. Nem is a drága hidratáló-, vagy ne adj Isten szteroidos csodakrém.

Szelíd gyógymód. Simogatás, a pelenkázás enyhe, szeretetteljes kivitelezése, odafigyelve a „fogásra”. Persze ez csak a tüneteket fogja enyhíteni, a végleges gyógyulás a valódi megoldással várható, azaz a pelus lekerülése után. Ez nyáron lesz, mert előbb nem tervezem a pelenka kiiktatását. Addig tudunk együtt élni ezzel. Főképp, hogy ismerjük az okokat és idegeskedésre emiatt a tünet miatt semmi esetre sincs okunk.

Az ekcémát örökletes megbetegedésként tartják számon és a későbbi allergia előfutáraként emlegetik. Gyerekeknél is az étkezési szokások és allergén ételek kiiktatását tartják esetleges gyógymódnak. A baba ruhadarabjait is meggyanúsítják, sőt szerintük még a gyerekszoba nem megfelelő hőmérséklete is okozhat tüneteket. Ezeket a feltételezéseket a Germán Gyógytudomány ismeretében értelmezni sem tudjuk. Hamer doktor hajszálpontos rendszere alapján egy elválasztás-konfliktust kell keresnünk, amit csak élő személlyel vagy állattal kapcsolatosan élhetünk át. Ez minden esetben így van és pontosan prognosztizálhatjuk és tapasztalhatjuk a kiváltó ok megszüntetésével a gyógyulást is. Természetesen majd beszámolok a bőrfelület teljes gyógyulásáról még a nyáron!

Köszönjük szépen Hamer doktornak a felbecsülhetetlen értékű tudást, melynek igazát minden család megtapasztalhatja már a következő esetben. És természetesen nincs kivétel!

És végül mellékelem a képet is az ekcémánkról.

ekcéma_pici

A bőr elváltozásairól a magyarországi hivatalos Germán Gyógytudomány weboldalon részletesen is olvashattok, ajánlom szeretettel:

http://germangyogytudomany.hu/german-ismeretek/biologiai-kulonprogramok/bor/